GULLVASKING I BINDALEN

GULLVASKING I BINDALEN

 

Mens det i amerika innføres eksportforbud på gull ,og gullprisen stiger til uante høyder, satte jeg kursen for Tosenfjorden i Bindalen den 4. juli. Sommernatta var lys og våt. Fjellene skinte i rødt og gulloker. Ville det bli ett korn eller to med gull tro?

 

I Bindalen ligger det tonnevis med gull sier svenskene som borer og sprenger seg stadig lengre inn i fjellet. De har drevet ut gull for ett ukjendt beløp, og stedet heter Kolsvika. I Bogadalen har det blitt funnet gull i generasjoner. Mens lokale folk lar seg ikke bli smittet av gullfeberen. Gullet sitter fast i kvartsen i  fjellene. Og det koster tid og penger å skille gullet fra steinen. Løsgull i elvene får stort sett ligge i fred.

Kurs.

Det er heller ikke mange som vet hvordan en kan vaske ut gull på den gamle måten, så her er det plass til mange skattejegere. Husk bare på at det er milevis til nærmeste bensinstasjon og butikk, og hold deg langt borte fra campingplasser og andre steder der turistene skal melkes. Prisene og standarden forklarer kanskje hvorfor de lokale lar gullet ligge, og heller satser på å "flå" turister som reiser forbi. Og det var her vi møttes for å kurse oss. Folk fra Røros i sør til Finnmark i nord. Og gull fant vi. Når noen finner ett korn, så er det flere i nærheten!

 

Ved nedkjøringen til Tosbotn ligger denne gjettegryta tre meter fra veien.Den er over ti meter høy fra toppen og ned til dagens bunn. Hva som skjuler seg i bunnen på den store kverna er det ingen som vet. Gryta forekommer i ett område hvor to daler møtes og og fått vannet til å grave den ut. Noen kilometer lengre nede i dalen finner en ferdig sortert grus i alle varianter og farger...
De første sandbankene viser seg omlag tre hundre meter fra gjettegryta.
Her renner det fortsatt veldig fort unna. Elvebunnen er reinvaska rullestein. Storelva.
Sand fra dette grustaket viste spor av fint gullstøv. Ligger nå langt unna dagens elveleie. Legg merke til den mørke sanden som er avsatt lagvis.
Nesten helt nede ved sjøen vasket vi noen panner. En av deltakerne var heligere enn de andre og fant ett korn. Ganske flatt - popkornoverflate -vulkanaktig - var ord som ble brukt om kornet.
Langt til nærmeste gatekjøkken! Og bensinstasjon. Husk det. Men du kjører på 3,5 time fra Steinkjer. Det er verd å ta en tur til Bindalen!

TILBAKE TIL TOPPEN GULLVASKING I BINDAL

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.12 | 22:17

Hei
Er boken for salg ?
Er det noen kurs i 2018 ?
Ønsker å bestille bok viss det er bra , skal vete julegave

...
29.11 | 09:29

Finnes det noen andre versjoner av dette kartet hvor en kan zoome litt mer inn ?

...
29.09 | 21:59

hei. hvilke mål er det på vaskerenna du lager?? olaf

...
17.09 | 10:46

Hei, ble nysgjerrig på mørk glimmer med bionitt. Men finner lite info om bionitt. Jeg finner info om biotitt, er det en skrivefeil?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE